Omgeving

Dit is de plek waar je loopt over de zeebodem en slaapt onder een echte Dark Sky. Hier vind je het Nationaal Park Lauwersmeer en UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee; unieke gebieden waar de natuur nog echt centraal staat. Het gastvrije Groninger Waddenland ontvangt je met open armen en gezonde zeelucht.

Lauwersoog is een klein dorpje in het Lauwersmeergebied en bestaat pas sinds 1969. Toen werd de Lauwerszee afgesloten en veranderde dat water in het Lauwersmeer waarvan een deel veel later de status kreeg van nationaal park. Lauwersoog telt slechts een inwoner of 150 en is vooral bekend vanwege het toerisme. Dat toerisme vindt plaats op het vasteland en ook op de Wadden want de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt in de haven. Het is tevens een belangrijke vissershaven, één van de redenen waarom dagjesmensen hier komen, namelijk om een visje te eten.

In de haven vindt u ook Het Informatie Paviljoen (HIP). Dat is een Toeristisch Informatie Punt van Waddenland waar info te krijgen is over Nationaal Park Lauwersmeer, Nationaal Park Schiermonnikoog en de Unesco Werelderfgoed Waddenzee.

Het dorp bevindt zich op de rand van Nationaal Park Lauwersmeer, een waterrijk natuurgebied met veel open stukken land en wat bos. In het gebied zijn ook Schotse hooglanders en koninkpaarden te zien en uiteraard heel veel vogels. Op verschillende locaties zijn vogelkijkpunten ingericht. Het gebied ten oosten van het nationale park is ook mooi. Dat is de natuur van de Marnewaard die voor een deel in gebruik is door Defensie. Daar worden militaire oefeningen gehouden, daarom kun je daar niet altijd terecht. Dat wordt duidelijk aangegeven op borden en met stoplichten. Wanneer het open is kunt u er mooi fietsen en wandelen.